Hokkerup Dyreklinik

Hvad fejler min hund?

 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å

 

Sygdomme der begynder med bogstav F.

 

Fading Puppy Syndrom. FPS. Se under: Tidlig hvalpedød

Fibersprængning. Ses hos hunde oftest i de større muskelgrupper. Lidelsen er relativt sjælden. Hunden halter. Ømhed ved tryk på den pågældende muskelgruppe. Diagnosen er svær. Undersøg det pågældende ben grundigt for evt. anden lidelse. Ro. Helingen varer længe (3 til 6 uger). Hunden har tendens til at belaste benet for tidligt, hvorfor der ofte ses tilbagefald. I starten gives smertestillende medicin og kortisonbehandling. Vær forsigtig med den smertestillende medicin, idet hunden så vil belaste et ben, der burde have ro.

Fiskemundssnit. Ovalt kirurgisk snit igennem huden. Udseendet ligner en fiskemund set forfra. Derfra navnet. Fiskemundsnit har den fordel at sutureringsarbejdet (syningen) bliver pænere i forhold til et rundt snit.

Fissur. Se flækket knogle.

Fistler. En “rørforbindelse” mellem overfladen og et fokus i dybden. Dette fokus kan for eksempel være en byld, en analkirtel, et fremmedlegeme eller et tarmafsnit. Tilstanden er mere eller mindre permanent og som regel til gene for dyret. Udskylning med Hibitane® eller en Nelex® opløsning kan forsøges. Operation er dog ofte eneste udvej. De hos hunde oftest forekommende fistler er analfistler.

Flækket knogle. Undersøg benet. Evt. røntgen hvis det er muligt. Se under beroligelse/bedøvelse af hund. Støtte-/skinnebandage. Diagnosen kan være svær. Stor smerteytring. Minus støtte. Benet sidder normalt. Smertestillende de første dage. Gror sammen uden problemer.

Flækket negl. Se under brækket negl.

Foder/Fodring. (Se også under vægt). Et godt moderne fuldfoder uden de alt for mange ”dikkedarer” er at foretrække i langt de fleste tilfælde. Lav for alt i verden ikke den store videnskab ud af din hunds fodring for så begynder det først at gå galt. Vejledende gælder at den mængde en hund dagligt skal spise er 25 gr. gange med dens vægt. Hvalpe skal spise 30 gr. gange deres vægt. Dette gælder vådt foder eller opblødt foder. For voksne hunde gælder, at ca. 2o-22 % heraf skal være proteiner, 15 % fedt og resten mere eller mindre fordøjelige kulhydrater. For hvalpe gælder at ca.25- 30 % skal være proteiner, 15 % fedt og resten mere eller mindre fordøjelige kulhydrater. En grov opstilling og kun vejledende, idet foderets sammensætning kan variere meget. Det er dog bedst, at hunde får deres energi overvejende fra fedt. Sagt i kalorier skal en alm. hund med normalt arbejde have 2400 til 3000 kalorier dagligt. Tilvækstkurven for en schæferhvalp er vejledende 1 kg for hver uge den er gammel, indtil den er 6 måneder. Lidt mindre for en labradorhvalp. Små hunderacer gror som de selv vil. Proteiner fra æg, fisk og fjerkræ er bedst. Mange fabriksfremstillede fodre er tilpasset hundens behov for mineraler og vitaminer. Hvis der fodres med hjemme fremstillet foder, kan der med fordel gives tilskud af calc/fosfor/vitamin-blandinger med et mineral/ vitamintilskud i den rette sammensætning. Der står på emballagen, hvordan doseringen er. Findes der ingen mulighed for tilskud til eget fremstillet foder, kan en vitamintablet eller mineral vitamintablet til mennesker gives 1 gang daglig. Et tilskud af kødben vil ligeledes afhjælpe underskud af de store mineraler. Æggeskaller er ligeledes et godt tilskud af fosfor og kalk. Vær opmærksom på, at et større knoglefoder kan give forstoppelse. Endvidere skal hunden være vant til at blive fodret med kødben.
Fodring af vore firbenede venner har altid været et stort diskussionsemne og vil sikkert fortsat være det. Der findes mange forslag og gode råd. Et forhold der gør, at de fleste af os nu fodrer med et allround færdigfoder. Det er nu heller ikke at foragte, men til tider har man måske lyst eller behov for at lave en speciel kost til sin hund.

Har du lyst til selv at lave mad?

Forbrænding. Masser af iskoldt vand, sne eller is indtil huden føles kold. Pelsen gemmer ofte forbrændinger, hvis de sker med varme væsker. Dette forværrer skaden. Tænk på shock og på røgforgiftning. Observer hunden de næste 24 timer. Ved røgforgiftning gives ilt. Kan ilt ikke skaffes så giv masser af frisk luft. Behandl med smertestillende medicin (se dette). Se under røgforgiftning. Der må ikke påsmøres salve eller lignende. Der findes tre grader af forbrænding.
1. grad: Styrke som en stærk solskoldning. Kun overhuden er berørt. Området er lokalt smertefuldt og rødt. 2.grad: Der dannes vandige blærer i huden. Området er meget smertefuldt. Væsken i hudcellerne (cytoplasmaet) koagulerer. Tilstøder der ikke yderligere komplikationer, som for eksempel infektioner, er fuldstændig heling mulig. 3. grad: Dybereliggende væv er medinddraget evt. er overfladen forkullet. Blodkar og væv er brændt væk. Der er risiko for shock. Heling kun med arvævsdannelse.

Forfrysninger. Ses oftest som lokale forfrysninger i de yderste dele af krop og lemmer (for eksempel ører og hale), og der hvor hårvæksten er sparsomst. Behandling: Hurtig opvarmning, gerne med varme omslag med en temperatur på ca. 29 til 30 grader. Tilsvarende varmt bad kan endvidere anvendes. Smertestillende medicin (se dette) og forebyggende penicillinbehandling. Efter badning tørres området og beskyttes mod yderligere overlast. Husk der må ikke gives kortison hverken som salve eller som universel behandling. Vent med en evt. amputation idet en del væv, der ved første øjekast virker dødt, ofte kommer sig. På slæderejse: Ingen behandling. Væk fra kulden, ind i teltet. Evt. penicillin, hvis dele af kroppen er frosset af.

Forgiftning. Faste et døgn. Blødfoder nogle dage. Ved visse forgiftninger kan gives modgift. Uspecifikt kan atropin gives. Dosis som til mennesker. Endvidere symptomatisk behandling. Se dette. Akut forgiftning. Har man for eksempel set indtagelsen kan man forsøge at få hunden til at brække sig. Hånd ned i halsen eller injicer et brækmiddel (apomorfin 5 mg under huden i nakken). Sprængstof- og narkohunde specialbehandling. Se under narkopåvirkning af hunde. Se også musegift og rottegift. Se under insektstik. Se under Bekæmpelsesmidler. Se under Tungmetaller. Se under Kemiske stoffer. Se under Nikotin. Se under Lægemidler. Se under planteforgiftninger. Se under Brækmiddel. Husk at alt er relativt. En lille smule gift er ofte uskadelig. En lille smule gift af et særdeles giftigt stof kan være dødeligt. En kæmpe stor portion af et ellers kun lidt farligt stof kan være dødeligt.

Forhudskatar. Ses ofte hos hanhunde. Hos nogle mere end hos andre. I svære tilfælde skylning med 3 % brintoverilte eller Forhudsrens® fra MEKU. Generelt dog ingen behandling. Se også DEL 1 (billeder).

Forkølelse. En let forkølelse skader ikke. Generelt ingen behandling. Se endvidere hoste. Bemærk om det smitter. Er du selv forkølet?

Formering. Tæven kommer i brunst to gange årligt. Bedste tidspunkt for bedækning er når blodet går over i slim. Tæven er drægtig i 63 dage planlæg herefter. Se også under brunst, drægtighed og fødsel.

Forstoppelse. Hunden går rundt og har trængninger (trang til afføring), men der kommer ikke ingen afføring. Evt. er der kolik smerter. Hunden går besværet og evt. med krum ryg. Forsøg i starten med lige dele spiseolie og leverpostej som eneste foder i et døgn. Er der stadig ikke kommet afføring eller begynder hunden at blive besværet, så giv et lavement. Dette kan bestå af indhældning af varmt sæbevand (brun sæbe) i endetarmen for at skylle evt. fastsiddende afføring. Hjælper dette ikke kan der indsprøjtes et klysma for eksempel Fosfat klysma® 100 ml hver kvarter, indtil der er kommet gang i afføringen. Magnesia® tabletter 500 mg giver en lind afføring. Start med 1 til 2 tabletter 2 gange dagligt. Magnesia® tabletter i mindre doser (1 tablet 2 gange dagligt) virker syreneutraliserende i mavesækken. Hjælper dette ikke så overvej operation eller aflivning.

Forstuvning/forvridning. En unormal overbelastning af et leds sener og ledkapsel. Er voldsomt smertefuldt. Se evt. beroligelse. Se smertestillende. Hunden kan tage støtte på benet, hvis det er tvingende nødvendigt, for eksempel under flugt. Dette til forskel fra brud, hvor dyret aldrig kan tage støtte. Støtte- eller skinnebandage i 14 til 21 dage afhængig af lidelsen.

Fremmedlegemer. Kan sidde alle steder. Fjern dem hvis det er muligt. Ved fremmedlegemer, der absolut ikke kan fjernes, kan man få kroppen til at acceptere fremmedlegemet ved at give store doser prednison. Tabletter på 5mg anvendes. Giv 20 mg daglig til hunden er symptomfri. Giv samtidig penicillin. Se dette. Giv samtidig evt. smertestillende. Se dette. På kroppen og i poterne kan de give bylder. I mund, hals og mavetarmkanalen kan de give fordøjelsesforstyrrelser. Fremmedlegemer i mund og hals giver forøget savlen og spiseforstyrrelse evt. spisevægring. Undersøg munden og halsen så langt ned, som det er muligt. Pres evt. forsigtig under bedøvelse (se dette) en slange (det kaldes en sonde) ned gennem spiserøret. Fremmedlegemer i maven giver inkonstante brækninger. Fremmedlegemer i tarmkanalen giver evt. brækninger. Nedsat til ophørt ædelyst og afmagring. Evt. diarre. Evt. total ophør af afsætning af fæces (afføring). Lad hunden faste et døgn. Forsøg med olie og leverpostej halv/halv. En blanding af leverpostej og asparges kan til tider trække et fremmedlegeme med ud. Giv skånekost. Evt. operation.

Fremmedlegemer i halsen. En særlig form for fremmedlegemer hos hunden udgør de fremmedlegemer, der sidder i struben eller i luftrøret. Reager straks. Begynder hunden at blive svimmel eller besvimer den ligefrem, så lav straks en nødtracheostomi!! Ellers dør hunden imellem fingrene på dig. Se under nødtracheostomi.

Furunkulose. En kronisk forløbende betændelse i hud, hårsæk og talgkirtel med bylddannelse. Ses især mellem tæerne og omkring munden. Skyldes infektion med en stafylokok. Svær at helbrede og vender, trods øjensynlig helbredelse, ofte tilbage (recidiverer). Forsøg med en penicillinbehandling. Her kan specielt Rovamycin® tabletter 1.5 mio. i.e. anbefales. Dosis er 1 tablet 2 gange dagligt til bedring. Ofte er en samtidig kortisonbehandling også en god idé (se dette). Lidelsen har en dybereliggende årsag, ofte en immunsvækkelse hos hunden. Bliver lidelsen alt for alvorlig så overvej aflivning.

Fældning. Hunde fælder generelt meget. Indendørs hunde mere end udendørs hunde. For meget protein eller forkert protein i foderet disponerer for forøget fældning. For lidt eller forkert fedtindhold i foderet disponerer for forøget fældning. Skyldes sjældent vitaminmangel. Husk pelspleje og hygiejne. En god svovlshampoo vask hjælper i en periode.

Fødsel. Fødslen indtræder 63 dage efter parring på ægløsningstidspunktet. Fødslen går som regel af sig selv. Fødslen indtræder et døgn efter at legemstemperaturen har været faldet til et minimum (mellem 36 og 37 celsius). Mål temperaturen de sidste dage op til fødsel. Hunden bliver urolig. Der kan komme plukveer ind imellem. Ca. 1½ time før fødslen indtræder “går vandet”. Fødslen varer fra ½ til 1 døgn. Der skal komme en hvalp fra hvert kvarter til hver 3. time. Varer det længere end tre timer bør undersøgelse af tæven indledes. Det er bedst at lade tæven klare sig selv. Det kan den normalt sagtens. Hvalpe kan sagtens klare kulde. Træk er farligt. Læ er vigtigt. Det er vigtigt at hvalpene det første døgn får råmælk fra tæve. Som vefremmende middel kan der bruges Oxytocin® 10 i.e. og inj. Calcium Sandoz®. Standardmæssig gives til en hund på 30 til 45 kg 1 til 2 ml Oxytocin® og 5 til 10 ml Calcium Sandoz®. Oxytocin ® kan også bruges efter fødslen for at tømme tæven og for at stimulere mælkeproduktionen. Det er vigtigt at man ikke indleder Oxytocin® behandling, før tæven er grundigt undersøgt. Oxytocin® indsprøjtes bedst i lårmuskulaturen. Der skal være passage ud for hvalpene ellers risikerer man at tæven lider, og der kan komme en livmodersprængning. Er fødslen gået helt i stå eller kommer der ingen hvalpe på trods af gode presseveer, så undersøg tæven. Indsmør fingeren i et glidemiddel, olie eller en mild sæbe og gå ind gennem skeden og undersøg om der kan føles en hvalp. Hvalpen kan evt. trækkes ud. Er alt håbløst så overvej kejsersnit eller aflivning. NB! Hunden må ikke lide.

 

Tilbage til toppen

Tilbage til forsiden

Tilbage til forrige side

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 1997-2008 Bille Ruwald. Please respect the work I put into this.